Doğan Canku 1947 yılında Kütahya‘nın Tavşanlı ilçesinde dünyaya geldi. Amatör bir müzikolog olan babası Şeref Canku‘dan etkilenen Canku, henüz iki buçuk yaşında Ey Dün Dan şeklinde mırıldandığı şarkıyla ilk bestesini yapmıştı.
1958’de Ankara Devlet Konservatuarı‘nı kazanarak 6 yıl viyolonsel ve piyano eğitimi gören Canku’nun 1964 yılında klasik gitarla tanışması hayatını değiştirecekti. Zira bu enstrümana tutkuyla bağlanan müzisyen, konservatuarda klasik gitar eğitimi verilmediği için okulunu bırakacaktı.
Müzisyen olarak profesyonel hayatına adım atan Canku, çok kısa sürede çalmayı öğrendiği flamenko gitarla büyük başarı kazanıp, adını ülkenin en iyi gitaristleri arasına yazdırmıştı. Birçok profesyonel şarkıcıya eşlik ederek onmli ölçüde katkıda bulunan Canku, 1967 yılında Ankara Radyosu’nda açılan bir sınavı kazanarak Klasik Türk Müziği teorisi ve pratiği üzerinde eğitim gördü.
1969 Selami Karaibrahimgil ve Ahmet Kurtaran ile birlikte folk müzik öğelerini yeni soundlarla zenginleştirdikleri Modern Folk Üçlüsü’nü kurdu. Canku, Türk Halk Müziğini ve Klasik Türk Müziğini modernize ettikleri eserleriyle büyük başarı kazandı. 15 yıl boyunca yurt içinde ve dışında yüzlerce konser, TV ve radyo programları yaparak yaklaşık 45 ülkede Türkiye‘yi defalarca temsil etti.
70’li yıllarda Uzakdoğu savaş sanatlarına da ilgi duymaya başlayan Canku, Taek-won-do, kung-fu gibi dövüş teknikleri üzerinde çalıştı. Canku, ilerleyen yıllarda ülkenin en iyi Aikido ustalarından biri olan İhsan Özgün’den bu sanatın inceliklerini öğrenmeye başladı. Siyah kuşak sahibi olduktan sonra ustası İhsan Özgün’ün adına açılan aikido okulunun da kurucuları arasında yer aldı.
1974 yılında Hacettepe Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü‘nde müzik direktörlüğü ve araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlayan müzisyenin, 1980 yılında Modern Folk Üçlüsü’yle yolları ayrıldı. İstanbul‘a yerleşerek profesyonel müzik hayatına tek başına devam etmeye başlayan Canku, Köçekçeler adındaki ilk solo albümünü yayınladı.
1990 yılından itibaren profesyonel müzik hayatına sadece konser, söyleşi ve kaset – CD çalışmalarıyla devam eden sanatçı, aynı yıl ikinci albümü Sonsuza Dek&Ayrılık’ı yayınladı. 1993 yılında kendi adını taşıyan bir müzik dershanesi açan müzisyen, hayatı boyunca metafizik konusuna ilgi duydu. Bu konuda uzun süreli araştırmalar da yapan Canku, henüz 4 – 5 yaşlarında dolaylarla karşılaşmıştı. Uzun yıllar Hatha Yoga, Konsantrasyon ve Kontamplasyon Meditasyonu üzerinde çalışmalar yaptıktan sonra 1986 yılında Maharishi Mahesh Yogi’nin öğretisi olan Transandantal Meditasyon’u ve 1990 yılında TM Sidhi tekniklerini öğrendi.
Müzisyen 2000 yılında üçüncü solo albümü Doğa-n’ın Uyanışı’nı yayınladı.
Vejetaryen olan Canku’nun, botanik ve el sanatlarına kadar birçok farklı alanda hobisi vardır ve yayınlanmış üç de kitabı bulunmaktadır. Bu kitaplardan bir tanesi, şiirleri ve metafizik deneyimlerini konu alan Ey Dün Dan, diğer iki tanesi de müzik eserlerinden oluşan nota kitaplarıdır.
Canku halen 1993 yılında açtığı müzik dershanesinde geniş bir kadro ile eğitim vermektedir. En büyük arzusu ve hedefi ise özel bir konservatuar açarak, daha geniş kitlelere hitap edebilmektir.